TUROMRÅDER

Dvergasteinen - Skorveknuten - Verslandsvatnet - Kløgetvedt - Ernst Varden - Sådedalen


Velkommen til Versland

På Versland finner du mange kjekke turstier og veier! Disse finnes i områder hvor det er kulturlandskap og kulturbeiter - som både vi og dyra jobber for å vedlikeholde. Her er både fjell, skoger og åpent terreng som byr på nydelig utsikt, sol ned- og oppganger og en fantastisk natur. Lenger ned på siden har vi noen forslag til hvor ferden kan gå, men først kommer litt praktisk info!


 • Følg merket sti
 • Trø ikke ned gjerder, bruk gjerdeklyverne!
 • Lukk igjen grinder
 • Ta med søppelet, det gjelder også hundeposer.
 • Bålforbudet gjelder fra 15.april til 15.september
 • Parkeringen finner det ved informasjonsskiltet til Dalane Friluftsråd
 • Parker med hensyn til: trafikk, gårdsdrift og andre biler!
 • OBS! 
  I Bjerkreim er det utvidet båndtvang som gjelder fra 1.april t.o.m 31.oktober
 • Vi ønsker at turgåere tar kontakt med grunneier før de ferdes med hund i beiteområde. Dette kan enkelt gjøres per telefon til Ernst Herredsvela / mobil: 45034830. Dette er fordi beitende dyr kan føle seg truet og angripe, og vi ønsker at både to og firbeinte skal kunne ferdes trygt.
 • Tenk deg om før du tar med deg hund inn på områder hvor det er beitedyr.
 • Arbeidshunder kan gå fritt på gårdstunet som en del av driften. Vær obs på at du kan møte disse.
 • Turløypene er merket for fotturer, ikke hest eller sykkel.
 • Mange turister går gjennom beiteområdet, husk at i beiteområdet har beitedyr førsteretten.
 • Ta hensyn, ikke skrem dyrene.
 • Meld fra til grunneier om du ser skadde eller døde dyr. Merk deg gjerne ørenummeret på dyret.
 • All ferdsel i området er på eget ansvar.
 • Ønsker du å overnatte? Se her!
Informasjonsskilt, Dalane Friluftsråd
Informasjonsskilt, Dalane Friluftsråd

Dvergasteinen og Skorveknuten

En tur for både lange og korte bein! 
Dette er en familievennlig og enkel tur for de med små barn. 
Fortell gjerne barna om steinen på forhånd - og gjør turen til et eventyr!

Dvergasteinen er Bjerkreim`s merkeligste stein. Hiver du deg på alle fire og kryper under steinen kan du se flere små gryter i steinen.  Her finner du også ei lita seng ved navn Senjæ, i denne kan en voksen mann få plass om han krøller seg sammen med knærne i taket! Dvergasteinen ligger ved Skorveknuten (ca 143 moh.) som er et flott utsiktspunkt. Her har du fin utsikt nedover elva, utover Apeland og Hustoft og mot det flotte Ramnafjellet.  Total lengde på turen er 2,5km tur/retur, og du må regne ca 1 - 1,5 time om du har med deg små barn.Verslandsvatnet - Rundtur

Runden rundt Verslandsvatnet er absolutt å anbefale! Her følger du en traktorvei opp til vannet før du følger stien rundt. Stien er foreløpig ikke hel-merket, men det skal være greit å finne frem.

Kløgetvedt

For den litt mer erfarne turgåer er det en fin tur å gå fra Versland Gård til Kløgetvedt Tunet. Da starter du på Versland Gård og følger traktorveien til endes, fra Urdafjellet til Kløgetvedt/Kløgtveit følger du stien. Stien er merket med røde merker. Vi kommer med oppdatert kart etter hvert.

 Kart med bedre kvalitet finnes ved parkeringsplassen på Versland.


Kartet finnes ved parkeringsplassen.
Kartet finnes ved parkeringsplassen.

Ernst Varden

Ernst Varden er en varde bonden selv har bygget på et utsiktspunkt. Stien er nå merket! Som flere steder i området byr varden på nydelige soloppganger og solnedganger. Fra varden kan du se utover Versland og mot Ørsdalen. Turen er en tur/retur-tur, men opp til varden kan du gå runden rundt om du vil! Her er det merket med blå merker hele veien.

Sådedalen

I Sådedalen går det flere traktorveier, dyretrokk og stier som leder deg rundt i området. På fjelltoppene bys det på pene utsikter og nevneverdige soloppganger og solnedganger. Har kan du fint ta med deg hele familien for å utforske området. I bunnen av Sådedalen finner du Verslandsvatnet. Her kan du både fiske og overnatte! Ved vannkanten finner du også kano som er mulig å leie.

Mer info om Utleie? Trykk her!

Eventyrstien

Vi har merket vår egen sti som du finner på vei til Dvergasteinen, den går til høyre ved den andre grinda opp mot Dvergasteinen og er lett å se. Stien er merket med gule merker, og her finner man mye rart på veien. Dinosaurer, lys og dyrefigurer er satt ut langs stien for små eventyrere til å finne! Her skapes mange spennende historier og fantasien for løpe fritt. Stien er laget med tanke på å engasjere barna på tur og gjøre turen enda mer spennende, og er stadig under utvikling!